Waterstrijders: de bibliotheek voorop in de strijd tegen het water
De bibliotheek is een geweldige plek om aandacht te besteden aan het lokale en provinciale erfgoed. De Provincie Zuid-Holland heeft de bibliotheken gevraagd om het erfgoed bekend en beleefbaar te maken onder een breed publiek. Probiblio biedt daarvoor verschillende activiteiten aan.
Holland is verbonden aan de eeuwige strijd met water. Een prachtig onderwerp om een digitale Break-in Box over te bouwen. Boxen die samen met de Minecraftworkshops gretig aftrek vinden bij bibliotheken. Waterstrijders, verschenen in juni 2021, is dit keer geen fysieke box, maar een digitale, zodat bibliotheken de activiteit tóch aan kunnen bieden in de periodes waarin er geen fysieke activiteiten kunnen plaatsvinden. Inmiddels wordt Waterstrijders ook ingezet voor een fysieke activiteit in de bibliotheek, op school of verjaardagspartijtjes.
Waterstrijders neemt de speler mee in de strijd van loodgieter Jan tegen het oprukkende water. Hij heeft de opdracht gekregen om zijn stad Slydrecht te verdedigen tegen het water en de jaloerse buren van Niemandsvriend. Jan heeft nog geen enkel verstand van watermanagement en de spelers leren hem en zichzelf tijdens het spelen over het aanleggen van polders, het leegmalen met watermolens, het handeldrijven met trekvaarten en het verdedigen door inunderen. En alhoewel het spel zich afspeelt in een fictief Zuid-Holland is het natuurlijk in heel Nederland gratis te spelen: thuis, op school of in de bibliotheek!
Zo moest Bibliotheek De Plantaan plots improviseren toen een geplande workshop niet doorging. Razendsnel toverden ze Waterstrijders op het scherm en gingen tien jongens vol enthousiasme met elkaar de strijd aan wie het eerste de puzzel had opgelost. Een uur later en twintig rode konen extra, gingen de mannen moegestreden weer naar huis.
Maayke Hooglander Bibliotheek De Plataan Den Hoorn: ‘Voor de Maakplaats kwam zonder bericht mijn (ingehuurde) workshopleider niet opdagen en moest ik opeens iets anders verzinnen voor 10 popelende jongens. Gelukkig had ik de Waterstrijders achter de hand en was het toch nog een geslaagde middag. Ze waren met uitleg en het printen van de oorkondes ongeveer een uur bezig.’
Meer weten over Break-in Box. Neem contact op met Edo Postma. epostma@probiblio.nl